Ce este turbiditatea apei potabile și cum elimină filtrele de apă Aquasana impuritățile?

Turbiditatea este o caracteristică principală a apei potabile. Cunoscând efectele turbidității asupra sănătății consumatorului putem să ne dăm seama de importanța unui filtru de impurități. Cunoscând dimensiunile particulelor care compun turbiditatea putem să ne dăm seama ce dimensiuni trebuie să aibă porii unui filtru de apă pentru a elimina efectiv impuritățile.

Apa pura si apa tulbure

Turbiditatea vine din latinescul turbidus care înseamnă tulburat. Turbiditatea caracterizează gradul de impuritate, de lipsa de limpezime și de transparență al apei (sau al altui lichid). Apa care nu este limpede prezintă un anumit nivel de turbiditate.

Turbiditatea este unul dintre cei mai importanți parametri ai apei potabile și se datorează prezenței în apă a unor particule (impurități) de natură organică sau anorganică, particule care se află în suspensie și care nu sedimentează (nu se se depun) în timp.

Turbiditatea pentru un lichid este precum fumul pentru aer. Impuritățile care produc turbiditatea sunt foarte fine și nu pot fi individualizate cu ochiul liber. Ele rămân dispersate în volumul de lichid. Astfel lichidele ne par neclare și nu pot fi străbătute cu privirea.

Este important să nu confundăm turbiditatea cu culoarea apei. Spre deosebire de turbiditate unde particulele rămân solide, culoarea apei se datorează unor substanțe dizolvate în apă.

Efectele turbidității apei de băut

O apă impură este inestetică și este instinctiv respinsă de om. De generații am învățat că riscul de contractare a unor boli gastro-intestinale crește direct proporțional cu nivelul de turbiditate (impuritate) al apei.

Particulele care compun turbiditatea nu sunt întotdeauna dăunătoare în sine. Ele acționează ca niște scuturi de protecție sau chiar hrană pentru viruși și bacterii care se pot chiar atașa de aceste impurități. Acestea protejază microorganismele împotriva dezinfectanților sau a razelor ultraviolete.

Turbiditatea dă gust neplăcut apei de băut. Gustul diferă în funcție de natura impurităților care produc turbiditatea. Prin eliminărea turbidității se elimină și gustul neplăcut. Turbiditatea în exces conferă și miros neplăcut apei.

Din fericire procesele actuale de tratare a apei reușesc să înlăture în mod efectiv turbiditatea din apă. Până ajunge la consumator, nivelul de turbiditate al apei mai poate să crească datorită sistemului de transport.

De unde provine turbiditatea apei potabile

Impuritățile care compun turbiditatea apei potabile pot fi:
•  produse de eroziunea solului datorită torentelor sau a creșterii debitului râurilor în perioadele ploioase;
•  plante acvatice sau terestre luate de ape;
•  acid humic și alți compuși organici rezultați din descompunerea masei vegetale;
•  bule de aer și particule provenite din procesul de tratare;
•  viruși, bacterii și paraziți;
•  particule sau impurități erodate din sistemul de distribuție;
•  deșeuri industriale deversate în sursele de apă potabilă.

Măsurarea turbidității

Nivelul turbidității poate fi determinat prin:
•  măsurarea dispersiei luminii care străbate lichidul (efectul Tyndall);
•  măsurarea absorbției luminii (spectrofotometrie).

Nivelul măsurat al turbidității nu conferă nici o informație asupra felului, numărului și masei impurităților care compun turbiditatea. În cadrul determinărilor oficiale, metoda de măsurare este stabilită de standardul SR EN ISO 7027/2001.

După standardul american NSF/ANSI 42 particulele sunt împărțite în șase clase:
Clasa I – între 0.5 to și 1 micron;
Clasa II – între 1 to și 5 microni;
Clasa III – între 5 to și 15 microni;
Clasa IV – între 15 și 30 microni;
Clasa V – între 30 și 50 microni;
Clasa VI – >50 microni.

Limitele acceptate ale turbidității din apa potabilă

În România nivelul de turbiditate este prevăzut de Legea 458/2002 la maximum 5 UNT (Unități Nefelometrice de Turbiditate) cu specificația că apa trebuie să aibă maximum 1 UNT înainte de a intra în procesul de dezinfecție.

Legea româna este în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la turbiditatea apei potabile.
Măsuri de protecție în caz de turbiditate mărită a apei de la robinet

În anumite situații (defecțiuni la stația de tratare, spargeri de conducte, lucrări, ploi abundente) apa de la robinet poate avea o turbiditate crescută. În aceste situații este recomandat ca să nu se folosească apa pentru băut și după ce s-a remediat problema să se facă spălarea conductelor prin lăsarea apei de la robinete sa curgă o perioadă de timp.

Eliminarea turbidității din apă cu ajutorul Filtrelor de Apă Aquasana

Filtrul de apă Aquasana AQ-4000 și AQ-5300 datorită fineții de 0,5 microni elimină impuritățile din toate clasele de turbiditate și inclusiv Clasa I (între 0.5 to și 1 micron) în proporție de 98,46%. Paraziții rezistenți la clor Cryptosporidium sunt filtrați în proporție de 99,98%.

Practic acesta însemnă că Filtrele de Apă Aquasana elimină gustul neplăcut (dacă este) și riscul unor dereglări gastro-intestinale.

Turbiditatea pe Wikipedia
Determinarea turbidității apei
Cum ajunge apa bună de băut în Bucuresti

Distribuie pentru prietenii tăi: