Sari la conținut

Livrare gratuită la toate produsele

Produse Favorite Coș
0 articole

Ce preferă românii: filtrată, rețea sau imbuteliată

Ce preferă românii: apa de rețea, cea îmbuteliată sau filtrele de apă

Un studiu detaliat care să ne spună care sunt preferințele românilor în privința consumului de apă de robinet, apă îmbuteliată și apă filtrată, nu am găsit până acum.

Am găsit totuși informații care spun că în 2011 consumul de apă minerală era de 1,2 miliarde litri, ceea ce ar însemna cca. 55 l pe cap de locuitor/an. Și asta în creștere cu 3% fata de 2010.

Ceva mai la vest, în Marea Britanie, consumul era de 36 l/pers/an în 2007. Deci putem spune că stăm bine și că depășim cu mult consumul englezilor (asta dacă statisticile sunt bune).

Același studiu ne mai spune că, după o tendință puternică de creștere a consumului de apă minerala în UK, aceasta s-a mai diminuat datorită îmbunătățirii calității apei de la robinet și a unei puternice campanii media împotriva apei minerale (cu argumente bazate pe diferența mare de cost și diferența mică de calitate).

Un alt studiu, de data asta foarte detaliat pe tema noastră, am găsit în Canada. În urma unui interviu telefonic în regiunea Waterloo s-au obținut următoarele: 51% dintre respondenți beau exclusiv apă de la robinet și 34% beau exclusiv apă îmbuteliată și un procent de 14,5% consuma ambele tipuri de apă.

Cei care preferă apa îmbuteliată beau mai putină apă, de ce?

Interesant este că cei care consumă de la robinet beau 1,45l/zi față de 1,39l cât consumă cei cu consum mixt. Ceea ce confirma faptul că cei care beau apa îmbuteliată consumă mai putina apă deoarece își ajustează consumul după stocul pe care-l au. Acest comportament, pe termen lung, duce la un consum mai mic de apă și în consecință o hidratare mai slabă. Spre deosebire de cei care folosesc apa de la rețea (filtrată sau nefiltrată), care de fiecare dată când au nevoie își pot umple un pahar.

Cu cât nivelul de educație este mai mare se consumă mai multă apa

O altă tendință interesantă, descoperită de cercetătorii Canadieni: cu cât este mai mare gradul de educație cu atât este mai mare și consumul de apă.

Circa 45% din gospodării au raportat că filtrează apa cu filtre de apă bazate pe carbon activ. Și circa 5% folosesc sisteme de filtrare mai complicate care includ lămpi cu ultraviolete, osmoza inversă, ozonare sau distilare (probabil aici este vorba de cei care au ca sursă forajul).

Cel mai important este gustul apei

Tot în Canada, de data aceasta alt studiu concluzionează ca oamenii iau în considerare doar factorul gust când aleg tipul de apă.

Bazat pe datele care le avem despre România și estimarea că un consum mediu de 1,3l apă îmbuteliată pe zi ar fi realist. Cu un calcul simplu ajungem la concluzia ca procentul celor care ar consuma apa minerala ar putea fi de max. 11%, ceea ce este foarte putin comparativ cu Canada.

Filtrele de Apă în România – numai date estimative

Referitor la utilizarea filtrelor de apă în gospodăriile românești nu avem date. Putem însă să ducem mai departe calculul de mai sus, să ne hazardăm și să spunem că dacă consumul de apă îmbuteliată este asa de mic în Romania (comparativ cu Canada) atunci utilizarea filtrelor de apă în gospodarii este și mai mică. Dacă mai ținem cont că filtrele de apă și sistemele de purificare a apei reprezintă o tehnologie relativ nouă pentru noi, putem estima că un procent între 5% și 10% dintre gospodăriile țării folosesc filtre de apă.

Articol anterior
Articol următor

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alege Opțiunile

Editare opțiune
this is just a warning
Contul meu
Coș de cumpărături
0 Articole